Aranyvackor – Kortárs Gyerekirodalmi Napok – Kisvackor

Mi is az az ARANYVACKOR?

A 2007-ben a Pagony Kiadó által alapított és kétévente megrendezésre kerülő Aranyvackor-díj és pályázat célja olyan professzionális meseírók és illusztrátorok felkutatása-megtalálása, akiknek a munkáiból mind képileg, mind tartalmilag igényes gyerekkönyv készíthető.

Az Aranyvackor rendezését 2010-ben vette át a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeket közvetlenül is megszólítsuk, közelebbi kapcsolatba hozzuk őket a kortárs gyerekirodalommal, s bevonjuk őket a „könyves folyamatokba”. Ez az elképzelés hívta életre a Kisvackor pályázatot, melynek célja, hogy a felnőtteknek szóló Aranyvackor pályázat témájában gyerekek csoportosan (minimum 5 fő, vezető tanár vagy könyvtáros pedagógus irányításával) alkothassanak könyvet vagy papírszínházat. A legjobban sikerült alkotásokat a helyszínen bemutatjuk, ezáltal megismerhetővé válnak, a jelenlévőknek lehetőségük nyílik a különböző szemléletmódok megismerésére, feldolgozására.

Az Aranyvackor kísérőrendezvényei – Kortárs Gyerekirodalmi Napok

Immár hagyomány, hogy a kiállítás mellett szakmai konferenciát is rendezünk, melynek témája – természetesen – a gyerekirodalom, a megcélzott közönsége pedig egyfelől azok, akik művelik a gyerekirodalmat, azaz az írók és illusztrátorok, másfelől pedig azok, akik segítik terjeszteni, továbbadni, felhívni rá a nagyközönség figyelmét, azaz a könyvtárosok és pedagógusok.

Idei konferenciánk e szerint tagoltuk, az első napon, február 24-én, csütörtökön, közvetlenül a díjátadó után elsősorban olyan témákat gyűjtöttünk össze, ami az írók és illusztrátorok érdeklődésére tarthat számot.

A második napon, február 25-én, pénteken délelőtt a könyvtárosokhoz, délután a pedagógusokhoz szólunk (persze nem kizárólagosan, reméljük, hogy minden előadás, beszélgetés és vita mindenki számára izgalmas lesz.)

A harmadik nap, február 26-a szombat a nagyközönségé, ahol színes programokkal várjuk a Petőfi Irodalmi Múzeumba a gyerekeket és szüleiket.

A Kortárs Gyerekirodalmi Napok (2011. február 24-26, Petőfi Irodalmi Múzeum) programja

(további információk a www.mgyke.hu oldalon):

2011. február 24., csütörtök

11.00-12.30: Aranyvackor pályázat eredményhirdetése, díjátadás, a kiállítás megnyitása.

Házigazda: Szigethy Katalin.

A nyertes pályaművekből felolvas Scherer Péter színész.

13.15-13.45: A szerzői jogokról Koltay Krisztina, a MASZRE jogásza beszél.

14.00-15.00: Kiadói kerekasztal-beszélgetés kiadói irányokról, tervekről, lehetőségekről és vágyakról.

Moderátor: Pompor Zoltán

Résztvevők: a Csimota, a General Press, a Holnap, a Két Egér, a Kráter, a Naphegy, a Pagony és a Scolar kiadók szerkesztői

 

2011. február 25., péntek

9.00-9.45: Kortárs magyar gyerekirodalmi előadás és bemutató Berg Judittal

9.45-10.30: Mesék mai módra – korszerű mesekönyvek itthon és külföldön. Előadó: Paulovkin Boglárka

11.00-11.45: „Nyitva van az aranykapu…” – kortárs gyermekirodalmi hősök, íróik, költőik és olvasóik a könyvtárban – kerekasztal.

Résztvevők: Kucska Zsuzsa (FSZEK Terézvárosi Gyermekkönyvtár, Budapest) és Dienes Éva (FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár, Budapest), Oláh Rozália (Deák Ferenc Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára, Zalaegerszeg), Nemes Ivánné Bányai Ilona (Illyés Gyula Megyei Könyvtár Szekszárd Gyermekkönyvtári részleg)

14.00-14.45: Részeg elefántokat minden iskolába! – avagy segít-e a kortárs irodalom a tanárnak? Lackfi János szubjektív előadása a kortárs magyar gyerekirodalomról

15.00-16.00: Kortárs magyar gyermekirodalom a felsőoktatásban – kerekasztal beszélgetés a Tanító- és Tanárképző felsőoktatási intézmények Magyar Tanszékeinek magyar irodalmat oktató munkatársainak részvételével.

Moderátor: Pompor Zoltán

Résztvevők: Merényi Hajnalka (ELTE TOK, Budapest), Lipócziné dr. Csabai Sarolta PhD (KF-TFK Kecskemét), dr. Gombos Péter PhD (KE-PK, Kaposvár), dr. Komáromy Sándor (ME-CTFK, Miskolc), Tancz Tünde (PTE-IGYFK, Szekszárd)

16.00-17.00: A kortárs gyerekirodalom oktatása a gyakorlatban – kerekasztal beszélgetés.

Moderátor: Nagy Attila olvasáskutató

Résztvevők: Csájiné Knézics Anikó (Tanítók Egyesülete), Fenyő D. György (Magyartanárok Egyesülete), Imre Napsugár (óvodapedagógus, Ágoston Művészeti Óvoda)

2011. február 26., szombat

Díszterem:

10.00-10.30:  A Kisvackor pályázat győztes pályamunkáinak bemutatója, díjátadás

házigazda: Edinger Katalin

10.30-11.00:  Bujtor Anna drámapedagógus játékos tárlatvezetése az Aranyvackor-kiállításon

11.00-12.00: Radírmocsok és egyéb zenés teremtmények! – Lackfi János és a Sajtkukacz együttes koncertje

16.00: Hétmadár – A Katáng zenekar koncertje

Erkélyes terem

10.00-17.00: Kézműves és kiadói foglalkozások (többek között itt lesz Kőszeghy Csilla Bumburival, a Csimota a Papírszínházzal, a Két Egér Kiadó, a Noha Képzőművészeti Stúdió, Bátky András Pipogyával és még sokan mások....)

Lotz terem

10.00-16.00: Mesesarok az ELTE TOK hallgatóival, könyvbemutatók, vetítések, dedikálások, papírszínház

 

Mindhárom nap reggeltől estig kedvezményes gyerekkönyvvásár!