Kedves Magyartanár!

 

Örömmel értesítjük, hogy a Radnóti Színház a 2013/14-es évadban is folytatja színházpedagógiai programját, és a jövőben nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni a középiskolás fiataloknak szóló programokra. Éppen ezért bevezetjük a kizárólag nekik szóló Kulisszanyitogatót, mely egy kulisszajárással egybekötött ráhangoló beszélgetés az előadás kezdete előtt. A programon való részvétel díjtalan, de feltétele az adott előadás megtekintése (A jegyárból 20 % kedvezményt tudunk biztosítania csoportnak.).

A nagyjából 1-1,5 órás programnak kettős célja van. Az egyik, hogy a diákok a kulisszák mögé pillantva betekintést nyerjenek a színházi háttérmunkákba; a színházi dolgozók kalauzolásával beleláthatnak abba, hogy milyen összetett és lenyűgöző összmunka szükséges egy előadás létrejöttéhez. Nem kevésbé fontos szempont, hogy az adott előadás rendezőjével vagy valamely alkotójával folytatott irányított beszélgetés során a részvevők ráhangolódhatnak, nyitottabbá és érzékenyebbé válhatnak a megtekinteni kívánt előadás felvetette tartalmi és formai problematikákra.

Színházunk ezévi előadásai között több olyan is van, amely kapcsolódik az iskolai törzsanyaghoz­, pl. Ibsen: Hedda Gabler, Csehov: Platonov, Tennessee Williams: Vágyvillamos; és további produkciók, melyek vagy tartalmuk vagy színpadi megvalósulásuk okán igényt tarthatnak a fiatalok figyelmére.

A Kulisszanyitogatók havi rendszerességgel kerülnek megrendezésre, az iskolával való előzetes egyeztetést követően. A résztvevők maximális létszáma 40 fő.

A kulturális igényesség és a kultúrára való igény fejleszthető, és meggyőződésünk, hogy  az értelmiségi lét elengedhetetlenül szükséges feltétele. Szeretnénk, ha minél több diák válna rendszeres kultúrafogyasztóvá, és színházpedagógiai programunkkal ezt a folyamatot kívánjuk segíteni. Ebben az Önök segítségére is szükségünk van.

 

Október 16-án kifejezetten a tanárok számára tartunk egy „nyílt napot”: szeretettel meghívjuk Önöket egy, a Vágyvillamos c. előadásunkhoz kapcsolódó évadkezdő kulisszanyitogatásra, ahol megtapasztalhatják, miből is áll pontosan a diákoknak szánt beavató program.

 

További információ és regisztráció: Tolmár Fanni – radnotiklub@radnotiszinhaz.hu vagy 342-0188.