Pályakezdő magyartanárok klubja

 

Az első öt év meghatározó egy tanári pálya alakulásában. Még friss a tanár tudása, aktuálisak az információi, életkorban közel áll tanítványaihoz, nincsenek berögzült kliséi, minden pedagógia szituáció új még a számára. Az a nyitottság és alkalmazkodni tudás, a fiatalság, a napra kész tudás, ami az első néhány évben jellemezheti a fiatal tanárt, a későbbiekben elkopik vagy átalakul. Ugyanakkor a gyakorlat hiánya, a hosszabb távú pedagógiai folyamatok nem ismerete, a rutintalanság, az első próbálkozások tévesztései azért okoznak nehézséget, mert gyakran nem igazán tud hová fordulni a problémáival. Az egyetemi élet megszakadása sokszor periféria-érzést vált ki az iskolába kikerülő tanárokból, az egyetemen tanult módszertan és a gyakorlótanítás nem vértezi fel kellőképpen és minden előforduló / megoldandó szituációra a kezdő tanárt, igazán akkor érzi meg hiányosságait, és ezek a nehézségek gyakran mint saját gyengeségei jelennek meg számára.

 

Éppen ezért a Magyartanárok Egyesülete rendszeres klubot működtet fiatal, a pályát éppen elkezdő magyartanárok részére. A havonta egyszer működő klubban probléma-megbeszéléseket, közös műelemzéseket tartunk, egy-egy nehezebben tanítható anyag feldolgozásának módszereit, technikákat és eljárásokat beszélünk meg. A klub tagjai részben maguk alakítják a programot; igyekszünk alkalmazkodni ahhoz, hogy milyen problémákkal érkeznek a klubtagok.

 

A klub 2009 elején kezdte el működését, a jelenlegi a második féléve. Várunk minden régi és új klubtagot! Pályakezdőnek tekintünk minden magyartanárt, aki legfeljebb 6 éve tanít.

 

A klub helyszíne: Kossuth Klub, 1088 Budapest, Múzeum u. 7.

Időpontja: minden hónap második csütörtökje 4 – ½ 6

A 2009-2010-es tanév első félévében a következő időpontokban:

·             október 8.

·             november 12.

·             december 10.

·             január 14.

Részvételi díj: nincs

Előzetes jelentkezés nincs

A klubot vezeti: Fenyő D. György

Információ: fenyo.gyorgy@t-online.hu