Oktatáspolitikai állásfoglalás a ME 2011-es közgyűlésén

A 2011. november 19-i konferencia után került sor az egyesület éves közgyűlésére. Itt és most a szakmapolitikai állásfoglalással kapcsolatos részről számolunk be.

Többek között (a jegyzőkönyv alapján) az alábbiak hangzottak el az elnöktől, Arató Lászlótól:

Egyesületünk mindig részt vett a szakmapolitikai vitákban (lásd érettségi, NAT), most is eleget tett feladatának, mikor 2010 végén az egyesület tagjainak véleményét figyelembe véve állásfoglalást készített a Nemzeti Köznevelési Törvény koncepciójáról, és határidőre elküldte azt. Erről visszajelzést nem kaptunk. Az októberben nyilvánosságra hozott törvényjavaslat véleményezésére olyan rövid időt adott az államtitkárság, hogy nem tudott átgondolt és felelős véleményt alkotni a választmány. Így csak korábbi véleménye egyes elemeit ismételhette meg állásfoglalásában.

Mit is jelent a valóságban a köznevelési törvény? Miért küzd az ME?

Rövid idő alatt radikális változások történhetnek mind a pedagógusfoglalkoztatás, mind szakmai önállóság, mind az esélyegyenlőség szempontjából, nem is beszélve a 16 éves korban a közoktatásból kikerülő fiatalok sorsáról vagy az egész napos iskola tervéről. Elképesztő, hogy ilyen horderejű változásokra, amelyek alapvetően érintik az iskolákat, ilyen gyorsan kerüljön sor, ez igen veszélyes, kiszámíthatatlan következményekkel járhat. Ráadásul a radikális változásokhoz nem áll rendelkezésre a megfelelő financiális háttér sem. A tantervi központosítás az egyesület minden eddigi törekvésével, 15 éve képviselt szakmapolitikai álláspontjával ellentétes.

Az egyesület választmánya csatlakozott a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) mozgalomhoz – http://www.tanszabadsag.hu –, amelyhez a megerősítést kéri a tagságtól, vagy ha nem értenek vele egyet, akkor ennek kifejtését, és annak megerősítését kéri a közgyűlés résztvevőitől. Szeretnénk tudni, hogy a jelenlevők mit gondolnak a köznevelési törvénytervezetről, mit gondoltok az állásfoglalásról, az Egyesület csatlakozásáról a HAT-hoz.

A jelenlevők egyhangúlag támogatták a választmány eddigi lépéseit; sőt igen határozott fellépést kértek. A budaörsi Illyés gimnázium szervezői közül többen is tagok az egyesületben, jelen is voltak; hozzájuk is lehet, érdemes még csatlakozni (a honlapjukon). Noha tudható, hogy számos tantestület egész egyszerűen fél az elégedetlenekhez csatlakozni, ha egyet is ért.

A közgyűlés résztvevői arra is fölhatalmazták a régi-új választmányt, hogy folyamatosan kísérje figyelemmel a többi megjelenő dokumentumot: rendeleteket, NAT-ot, stb., és minden lehetséges fórumon markánsan fejtse ki véleményét.

2011. november 23.

az Egyesület választmánya